sweet owner ![]() hello peeps ! welcome to superb blog.enjoy while you reading...thank you so much..love u olls!! :D Princess! ![]() Credits!
| food lover nasi goreng kampung && laksa assalamualaikum... salam khamis...salam satu malaysia...salam...semua salam.. hahahahah...entry kali nie ekin buat awal skit...sekarang pukul 8.55 pm...ha...awalkan.. di sebabkan perut ekin nie berbunyi bagaikan ade pelawanan bola sepak riuh nya...kita chit chat psl mkanan siapa suka nasi goreng kampung...???? *sayasayasaya...!* nie ade skit resipi... Bahan2: 3 cawan beras (cawan rice cooker) air secukupnya ~ tanak nasi spt biasa. ~ lerai2kan dan letakkan dlm dulang dan biarkan sejuk. Bahan2 utk nasi goreng: kangkung secukupnya ~ dipotong 1 1/2 cawan ikan bilis ~ digoreng garing 5 - 7 tangkai cili kering ~ dipotong/gunting serong 3 ulas bawang putih 5 biji bawang merah 7 biji cili padi ~ boleh tambah jika ingin lebih pedas 2 biji telur ~ dikocok garam sedikit gula minyak Cara2: Ambil sebahagian dari ikan bilis yg digoreng tadi dan tumbuk hingga hancur. Boleh juga jika nak guna pengisar kering. Kisar bawang putih, bawang merah dan cili padi. Panaskan minyak dan masukkan cili kering dan goreng hingga wangi. Masukkan bahan2 yg dikisar tadi dan tumis hingga garing. Kemudian masukkan telur dan biarkan mengeras sedikit baru lah dikacau. Masukkan ikan bilis yg ditumbuk/kisar, garam dan sedikit gula. Kacau. Masukkan kangkung, nasi dan sebahagian lg dr ikan bilis tadi. Kacau hingga rata dan masaklah seketika. Angkat dan hidangkan bersama hirisan timun, tomato dan keropok ikan. ha..nampak macam senang kan...tapi nak buat nasi goreng yang memang kawkaw nyer sangat susah fav ekin nasi goreng kampung...kemana pun ekin g..mesti ekin akan oder nie... tapi...di sebabkan ekin nie jenis tak tahan pedas...so selalunya ekin akan mintak kurangkan pedas..tapi kalau x pedas tak sedap... tapi ape2 hal yang terpenting dalam nasi goreng kampung nie...segala perisa kene cukup..selalu yg ekin dapat..dorang letak ajinomoto banyak gila...sampaikan rasa pedas hilang...rasa belacan tu hilang..yg rasa lemak...mana nak lalu.. yg setakat nie ekin rasa sedap...1 kat ioi mall...kedai kopitiam...pergh..bagi ekin kat tempat lain rasa tak macam tu...its perfect kalau version modern... kalau version agak kampung skit...@@ old school skit...ekin makan kat alang sendayu..tempat kem kat gombak..wah...dah macam version ibu ekin punya..hihihi... tak pe2 lepas nie ekin kene blaja cam ne nk masak nasi goreng yg yummmy...hihi lepas tu siapa suka laksa??? *sayasayasaya..sambil melompat sakan* fav ekin gak...tapi ekin suka yang warna merah...sebab kalau kuah yang warna agak gelap skit tu macam...kurang yummy bg ekin...ibu ekin kalau buat kuah die warna merah...version orang jawa...al maklum lah..anak jowo..hihihi nie ekin ade kongsi skit resepi... bahan-bahan ikan kembung sekilo ( ikan kembung lebih manis skit isinya && banyak) cili kering 10 tangkai cili padi ( ikut tahap kepedasan masing2) 2 inci belacan 3 biji bawang besar 10 biji bawang kecil 3 kuntum bunga kantan seikat daun kesum asam keping (ikut tahap masam masing2) gula garam mee laksa basah/kering (suggestion ambik yg basah sebab lagi sedap) cara-cara 1. rebus ikan dengan asam keping sampai empuk 2. asingkan isi dengan tulang..tulang tu kisar && tapiskan airnya untuk d jadikan air rebusan 3. kisar cili, bawang, belacan bunga kantan, daun kesum 4. tumiskan bahan kisar tadi dengan sedikit minyak 5. masukkan air rebusan ikan & isi ikan tadi && biar didih.. 6. masukkan asam keping, gula, garam & kiub ikan bilis skit. biarkan mendidih sampai masak.. 7. sejukkan && hidangkan 8. celur mee laksa dengan air panas ( kalau guna laksa kering kene rendam dulu bagi lembut) ** kalau nak warna merah kuahnya...lebihkan skit cili.. so selamat mencuba..nanti kalau ekin ade resepi lagi ekin kongsi ye...hmm mungkin chocochip...hihi... till we meet again....assalamualaikum |